Sosyal Medya

Güncel

Çanakkale’de 70 bin Suriyeli şehit mi oldu?

İstanbul’da yaşayan bir Suriyeli’nin “Çanakkale’de 70 bin Suriyeli şehit olmuş" sözleri tartışma yaratırken, bu iddialara ünlü tarihçi İlber Ortaylı'dan cevap geldi.



Ä°stanbul’da yaÅŸayan bir Suriyeli’nin “Çanakkale’de 70 bin Suriyeli ÅŸehit olmuÅŸ. Onu bil, sonra bize ‘defol’ de” sözleri sosyal medyada büyük tartışma yaratırken, Hürriyet yazarı Ä°lber Ortaylı bunun abartılı bir sayı olduÄŸunu söyledi.

Ä°stanbul’da bir lokantalar zincirinin sahibi olan 50 yaşındaki Suriyeli Nizar Bitar ÅŸunları söylemiÅŸti: “Çanakkale’de 70 bin Suriyeli ÅŸehit olmuÅŸ. Onu bil, sonra bize ‘defol’ de. Bazıları o zaman Osmanlı vardı diyor ama o mirası siz aldınız; biz almadık ki. Biz öldük, mirası siz aldınız; neden biz almıyoruz da def olup gidiyoruz.”

Bu sözler dünden beri sosyal medyada tartışılıyor. Facebook, Twitter ve EkÅŸi Sözlük’te yüzlerce yorum yapıldı.

"70 BÄ°N ABARTILI BÄ°R SAYI"

Ãœnlü tarihçi Ä°lber Ortaylı yaptığı açıklamada bunun abartılı bir sayı olduÄŸunu söylerken Suriyelilerin Osmanlı ordusunda silah altına alındığını, ancak çoÄŸunun daha yakın cephelere gönderildiÄŸini belirtti. Ortaylı, bununla birlikte atalarını Osmanlı olarak gören Suriyelilerin “hislerine fazla dokunmamak gerektiÄŸini” de belirtiyor.

Telefonla ulaÅŸtığımız Ortaylı, “70 bin Suriyeli ÅŸehit” iddiası konusunda ÅŸunları söyledi:

"Şişirme onlar... Suriye'den asker alındı ama onların Çanakkale'ye gittiği doğru değildir. Çünkü askeri oradan getirmek çok zor. Kürtler için de aynı şey geçerli. Kürt yok orada... Yahudi var, Rum var. Sevkiyat zor. İmparatorluk büyük, Suriyeliler de savaştı tabii, başka cepheler var onlara yakın, Hicaz gibi ... Bunlar İmparatorluk'un insanları, fazla dokunmayın. Suriyeliler içinde öyle bir duygu var yani..."

 

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.